Muutosneuvotteluissa, eli tutummin yt-neuvotteluissa, työnantaja on velvollinen noudattamaan yhteistoimintalakia, mikäli sillä on säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Mikäli henkilöstöä on alle 20, on työnantajalla kuitenkin työsopimuslain perusteella velvollisuus selvittää irtisanottavalle työntekijälle irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot ennen kuin se irtisanoo työntekijän työsopimuksen tuotannollisella tai taloudellisella perusteella.
Henkilöstön edustaja neuvottelee henkilöstön puolesta työnantajan kanssa. Kyseinen henkilö voidaan valita yhteistoimintalain mukaisesti. Suosittelemme aina ensisijaisesti luottamusmiehen (mikäli noudatetaan työehtosopimusta) tai luottamusvaltuutetun (ei työehtosopimusta) valintaa, sillä tämä edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua työntekijöiden ja työnantajan välillä myös kriisiaikojen ulkopuolella. Jos kyseistä henkilöä ei ole valittu ennakkoon, neuvottelijaksi valitaan sovittu muu edustaja.
Työntekijöiden ei kannata koskaan suostua siihen, että neuvottelija valitaan vain tiettyä neuvottelua varten (ns. ad hoc -edustaja). Tämä johtuu siitä, että valitulla neuvottelijalla ei yksittäisissä tapauksissa ole erityistä suojaa irtisanomista vastaan.
Autamme työntekijöitä ennen neuvotteluja, niiden aikana ja niiden jälkeen sekä myös edustajien vaaleissa. Järjestämme esimerkiksi muutosneuvotteluinfoja joko paikan päällä tai etänä, miten vain se parhaiten sopii työntekijöille. Voitte ilmoittaa meille käynnistyvistä neuvotteluista tai ottaa muissakin asioissa yhteyttä sähköpostitse: peliala@peliala.fi tai Insinööriliiton asiakaspalvelun kautta.
Muutosneuvotteluvelvoitteiden rikkominen
Mikäli työnantaja rikkoo yhteistoimintalaissa olevia muutosneuvotteluita koskevia säännöksiä, se voidaan tuomita maksamaan hyvitystä irtisanotuille, lomautetuille, osa-aikaistetuille tai työsopimuksen olennaisen muun ehdon muutoksen kohteena oleville työntekijölle. Muutosneuvotteluita koskee tarkat säädökset, velvoitteet ja vastuut, joita tulee noudattaa.